Laukat

Laukat

lauantai 17. kesäkuuta 2023

Rhodoja ja kukkivat puut

Purppuraomenapuu 'Rixi' näytti kauniilta muutama viikko takaperin, taustalla iso omenapuu. Siitä näyttää tulevan omenasatoakin, isompi puu pitää taukovuoden.


Rhodojen ja atsaleojen kanssa en ole vielä oikein onnistunut, paitsi 20 vuotta sitten istutettu 'Mikkeli' alkaa olla aika komea, ja kukkii tänä vuonna erityisen runsaasti:Olen rhodoja kuitenkin lisäillyt, ja nyt on samaan aikaan kukassa jopa kaksi muuta, 'Vieno' ja  Rhododendron Cat. Grandiflorum, luulisin. 
Neljä muuta vielä "etsii itseään"... ja atsaleoja minulla on ollut kaksi, mutta ne ovat olleet epäonnisia ja rusakoiden mieleen, mahdolliset nuput ovat päätyneet parempiin suihin. Viime syksynä ehdin laittaa ajoissa kunnon verkot, mutta kukkia ei kyllä silti näy tänäkään kesänä. Mutta hyvässä kasvussa nyt, jospa ensi vuonna! Huomaan, ettei minulla ole niiden nimiä tallessa, mutta muistelen kyllä että revontuliatsaleoja olisivat. Vierailin Mustilan arboretumissa muutama viikko sitten, ja sieltä tarttui myös mukaan pienenpieni kuningasatsalea, Rh. Schlippenbachii.

Pikkutaimet muutenkin olivat siellä edullisia, ja ostin myös siperianlehtikuusen, japaninlehtikuusen,
Loimaankoivun ja sulkahopealepän. Näitä ei nyt voi sanoa kyllä kukkiviksi puiksi, paitsi että japaninlehtikuusen kävyt ovat kuulemma erityisen kauniin ruusumaiset. Ne pääsivät ruukkuihin ja istutan ne maahan loppukesästä.

Ruusumaisuudesta puheenollen, ruusuorapihlajapuuni on pian kauneimmillaan!Iloinen olen myös helmiorapihlajan ainoasta kukkatertusta, senkin rungon rusakot ehtivät käsitellä, mutta puu lähti voimakkaaseen kasvuun juuresta.


Vielä yksi ruukkupuu - syksyllä ylistämäni vaahtera-aulio kukki lähes koko talven eteläikkunalla, ja pääsi taas ulos kun yöpakkaset jäivät vihdoin taakse - tässä yhdessä helmipensaan kanssa:


Kävin pienessä jalkaoperaatiossa tällä viikolla, ja puutarhatyöt jäävät nyt varsin vähiin kuukaudeksi. Keppien kanssa voin lähinnä pidellä vesiletkua kasvihuoneen kastelussa, ja köpötellä ottamassa valokuvia. Ehkäpä näitä blogikirjoituksia tulee nyt vähän tiheämpään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti