Laukat

Laukat

sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Omia suosikkeja ja erikoisuuksia

Pidän paitsi perinnekasveista, myös siitä että puutarhasta löytyy monenlaista.
Tunnen jokaisen perennapenkkini ja aina sitä kevään kuluessa tietää mitä odottaa mistäkin nousevan.

Yksi alkukesän suosikki on keltakielokki. Siinä on kauniin kalpeankeltaiset kukat ja keväänvihreä olemus, se löytyy talon päädyn penkistä ruukunjalustan alta. Toinen hurmaavan vihreä on karhunjuuri, kanalan edustan penkissä röyhyävä pallo!

Viime vuosien menestyjä on ollut köynnöspinaatti, joka on itse asiassa revonhäntien sukuun kuuluva kasvi, Mutta sen lehtiä voi siis käyttää pinaatin tavoin. Koristeköynnöksenä se minulla kasvaa huvimajan nurkalla, ja todella rehevästi viime kesät! Sitä on vaikea jakaa, mutta siemeniä yritän ottaa talteen. Viime syksynä ne eivät kypsyneet.


Saunan viereisestä perennapenkistä löytyy monta suosikkia. Nyt jo kadonneet kevään lilat hämyvuokot, valkoinen särkynyt sydän, akileijat Nora Barlow ja Green Apples, erilaiset varjoliljat ja konnanlilja. Konnanliljassa on hienot orkideamaiset kukat. Saunan omenapuun juurella kasvaa muuten valkokukkainen köynnöstävä lehtoukonhattu.


Pidän myös hopeisista kasveista. Silkkimarunaa kasvaa alapihan luumupuusaarekkeessa, hiekkamarunaa pellonreunan ruusupenkissä ja ohotanmarunaa ruusuorapihlajan vieressä kanalan edessä. Harmaaminttu on myös ihana, kasvihuoneen edessä.

Silkkimaruna
Kuivuutta ovat kestäneet hyvin tarha- ja valkovarjohiippa, joita on laattapolun vieressä useammassa kohtaa. Ihanat herkät kukat keväällä ja peittävät, kauniit lehdet. Samassa penkissä lähellä ovea on sinikukkainen sarvitähkämunkki, joka on myös vuosikaudet sinnitellyt vähän huonossa paikassa.

Talon nurkan köynnös on piippuköynnös, joka vauhtiin päästyään on kasvanut aika muhkeaksi. Ja tekee hauskoja piippukukkiaan keväisin!

Ison raidan alla olevassa kukkapenkissä on varsin varjoista, mutta siinä ovat viihtyneet amurin- ja lehtoängelmä. Toinen kukkii valkoisena ja toinen lilana pilvenä. Vieressä iso tarharaunioyrtti. Tässä penkissä on myös valkoista lehtosinilatvaa, sekä syyskukkijat kellopeippi ja virginiantädyke.

Suosikkeja on paljon, huomaan! Olen pitänyt kirjaa perennahankinnoista, ja rivejä on yli 300. Kaikki eivät kuitenkaan ole sinnitelleet hengissä, ja toisaalta kirjaaminenkin on aina välillä jäänyt välistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti